Trevliga tulpanlök!

Om du önskar tulpaner till det kommande årets bemärkelsedagar så behöver du sätta ned dem i marken snart. Lökarna alltså.

Tulpanlökar planteras med fördel under sensommaren och in på tidig höst, det vill säga allt från september och fram tills någon vecka innan tjälen går ner i marken. En bra regel är att desto mer norröver i landet du bor, desto tidigare kan du sätta lökarna.

 

Plantera tulpaner i kruka
Du behöver en kruka som klarar av vintertider, det vill säga frost, kyla och fukt. Det är viktigt att den har hål i botten så att det blir en bra dränering. Stående fukt är lökens största fiende – då ruttnar den! Se till varje pris till att vattnet kan rinna undan.

 

Okej, så nu har du lök och kruka. Nu ska den ner i jorden. Jordtypen är av mindre betydelse, så länge vatten kan rinna undan. Välj exempelvis gärna sandblandad jord. Är jorden kompakt kan den luckras upp genom att blanda in barkmull eller luftig kompost.

Sätt ner lökarna nära varandra i mitten av krukan. Vattna så att lökarna hjärtligt omfamnas av jorden. Lägg lite löv över

Efter planteringen bör du förvara krukan utomhus, skyddad från vatten, snö och extremkyla. Balkongen fungerar perfekt. För att löken ska börja blomma kräver den först en sammanhängande period av kyla, vilket för tulpanen räknas som 9 °C eller lägre. Om den står varmare än så riskerar den att börja gro – och det vill du såklart inte förrän våren kommer.

 

Källor: Wexthuset, Plantagen.se, Shape IT green