Inspireras av IKEA:s kataloger genom tiderna

Visste du att IKEA har samlat sina inredningskataloger digitalt? På IKEA:s digitala museum kan få inspiration i alla kataloger som gavs ut 1950–2021. Är du ute efter en discovibe deluxe eller sakral diskbänksrealism - eller varför inte nittiotalets röda era där lavalampan är det enda som saknas.

IKEA:s kataloger är resa in i den svenska folksjälen och rena guldgruvan för inspiration och nostalgi. De började med möbler som passade in i 1950-talets folkhem och tog de vidare till det hippa sextiotalet, med exempelvis stolen Ögla som kom 1962. 1960 var för övrigt årtiondet då IKEA såg till att insexnyckeln fick genomslag i möbelbranschen.

Det groovy 1970-talet gav oss stolen Snille och fåtöljen Impala. Bokhyllan Billy kom 1979 och är en av de största succéerna i IKEA:s historia. Det var för övrigt ett starkt år. Då kom även det kantiga bordet Lack som finns kvar i sortimentet än idag.

Åttiotalet bjöd på skrivbordsserien Dokument och klassikern Klippan som funnits i sortimentet sedan 1980. Och inte att förglömma lagerhyllan Ivar som har fått ett uppsving och blivit trendig att ha i vardagsrummet igen på senare tid. Egentligen kom Ivar redan 1967 under namnet Bosse (namngiven efter den svenska boxaren Bosse Högberg).

I januari 1991 kom barnstolen Antilop och barnserien Mammut från 1993 känner de flesta igen. Dessutom såg barnpallen Patrull dagens ljus 1998.

 

Den första katalogen lanserades 1948 och då var den väldigt enkel. Den sista utgåvan i tryck kom 2021.

Botanisera bland katalogerna genom tiderna på ikeamuseum.se >>

 

<< TILLBAKA TILL INREDNINGSINSPON