Du har valt bort cookies.


Det innebär att vissa delar av webbplatsen inte kommer att fungera helt perfekt, men vi tror att du ändå har ett härligt bostadssurfande framför dig.

Per om Gastro, Helsingborg och Oceanhamnen

Per Dahlberg bjuder på vardagslyx i city. Med mat som vinner hjärtan.

Mitt emot Oceanpiren, på andra sidan centralstation, ligger Gastro. En välrenommerad restaurang som sedan starten 1998 blivit till något av en institution i Helsingborg. Gastro har i många år rankats som en av landets främsta restauranger. Och 2005 belönades grundaren Per Dahlberg med Gastronomiska Akademiens guldmedalj för sina "utomordentliga insatser för svensk matkultur".

Efter sexton år på Södra Storgatan i Helsingborg var det dags för Per Dahlberg och hans medarbetare att ta nästa steg. Det forna bankpalatset på Järnvägsgatan 3 blev ny adress. Lokalerna förvandlades till en ganska flådig, kulinarisk mötesplats - mitt i hjärtat av city.

Här är det både stadspuls och närhet till vattnet som gäller. Det bättre läget är också en av anledningarna till varför Per Dahlberg för ett drygt år sedan flyttade sin restaurang till Järnvägsgatan.

– Vi gjorde en seriös renovering och förvandlade lokalerna till en charmig och ganska tjusig restauranglokal. Flytten till Järnvägsgatan har gett oss ett annat affärsläge och vi har kommit närmare både pulsen och havet.

Helsingborg är en hyfsat stor stad med mycket kontinentala vanor. Intresset att gå ut och käka är stort. Men det finns också många restauranger som gästerna har att välja bland. För att vinna matgästernas hjärtan gäller det att låta maten sköta det mesta snacket.

Per Dahlberg bjuder på vardagslyx i city. Med mat som vinner hjärtan.

Mitt emot Oceanpiren, på andra sidan centralstation, ligger Gastro. En välrenommerad restaurang som sedan starten 1998 blivit till något av en institution i Helsingborg. Gastro har i många år rankats som en av landets främsta restauranger. Och 2005 belönades grundaren Per Dahlberg med Gastronomiska Akademiens guldmedalj för sina "utomordentliga insatser för svensk matkultur".

Efter sexton år på Södra Storgatan i Helsingborg var det dags för Per Dahlberg och hans medarbetare att ta nästa steg. Det forna bankpalatset på Järnvägsgatan 3 blev ny adress. Lokalerna förvandlades till en ganska flådig, kulinarisk mötesplats - mitt i hjärtat av city.

Här är det både stadspuls och närhet till vattnet som gäller. Det bättre läget är också en av anledningarna till varför Per Dahlberg för ett drygt år sedan flyttade sin restaurang till Järnvägsgatan.

– Vi gjorde en seriös renovering och förvandlade lokalerna till en charmig och ganska tjusig restauranglokal. Flytten till Järnvägsgatan har gett oss ett annat affärsläge och vi har kommit närmare både pulsen och havet.

Helsingborg är en hyfsat stor stad med mycket kontinentala vanor. Intresset att gå ut och käka är stort. Men det finns också många restauranger som gästerna har att välja bland. För att vinna matgästernas hjärtan gäller det att låta maten sköta det mesta snacket.

- Vi har haft en långsiktighet som betalat sig i längden. Vi har hela tiden haft en internationell inriktning, med skandinaviska influenser och en förkärlek för våra nordvästskånska råvaror. Genom det har vi byggt upp en bra klientel med en stor mängd stamgäster.

Nu börjar city växa i en helt ny riktning bortom centralstationen. På ett område där en massa hamnverksamhet funnits så länge det går att minnas, skapas nu en ny central stadsdel utmed sundet. Äntligen ska det fantastiska läget komma till medborgarnas användning.

En gång- och cykelbro som knyter samman Oceanpiren med centralstationen och Järnvägsgatan gör att hela vardagen finns inom 600 meter. Per Dahlberg tycker att projektet visar på en spännande utveckling för Helsingborg.

– Läget kan ju egentligen inte bli bättre. Det bidrar också till att city skjuts neråt och närmar sig havet ännu mer. Sen ska man ju också bygga kongresscentret och göra om Järnvägsgatan till en boulevard. En riktig paradgata med butiker, uteserveringar och fina promenad- och cykelvägar.

På frågan om vad kvarteret runt Gastro erbjuder utöver god mat har Per Dahlberg en hel del att tillägga.

– Hela city egentligen. Det är inga avstånd här så om du bor på Oceanpiren har du nära till det mesta. Shopping, ett rikt kulturliv med konserthus och stadsteater, och en mängd caféer och restauranger.

Vad rekommenderar du att man hittar på en lugn onsdagkväll om man ändå vill lyxa till det lite?
– Är man ute och promenerar kan man ju alltid slinka in här hos oss och prova något lätt. Ta ett glas vin i baren och prova lite smårätter. Eller så kan du njuta av vår á la carte. På sommaren kan du ju sitta ute och ta in stadspulsen och havet. Det finns alltid nåt att göra.