Du har valt bort cookies.


Det innebär att vissa delar av webbplatsen inte kommer att fungera helt perfekt, men vi tror att du ändå har ett härligt bostadssurfande framför dig.

Sagan om Alingsås bästa café

Det gamla magasinet på en innergård i Alingsås rustades upp för att bli ett av Sveriges bästa caféer.

På en mysig innergård mitt i Alingsås ligger Nygrens Café. Hit kommer alingsåsare och besökare till caféstaden efter att ha läst om Nygrens i White Guide där caféet utsetts till ett av Sveriges bästa. Sandra Grönkvist, född och uppvuxen utanför Alingsås, stötte 2010 på ett tomt magasin och tyckte det var för charmigt för att inte göra något av.

– Det började med att jag och några jag då jobbade tillsammans med var och tittade på en lokal i stan för att eventuellt starta en annan typ av verksamhet. När vi var där fick vi istället upp ögonen för det stora fantastiska magasinet intill, berättar Sandra, en av delägarna av Nygrens Café.

Det visade sig att lokalen var ledig och trots att den stod tom såg Sandra och de andra potentialen i magasinet.

– Vi blev inspirerade och ville skapa något som skulle matcha den idylliska miljön bättre än det vi tänkt oss från början, det var först då vi kom på tanken att starta ett café. Hade det inte varit för läget, tillfället och att lokalen var ledig hade vi aldrig startat ett café, det fanns inte på kartan förrän vi såg magasinet, berättar Sandra.

Det gamla magasinet på en innergård i Alingsås rustades upp för att bli ett av Sveriges bästa caféer.

På en mysig innergård mitt i Alingsås ligger Nygrens Café. Hit kommer alingsåsare och besökare till caféstaden efter att ha läst om Nygrens i White Guide där caféet utsetts till ett av Sveriges bästa. Sandra Grönkvist, född och uppvuxen utanför Alingsås, stötte 2010 på ett tomt magasin och tyckte det var för charmigt för att inte göra något av.

– Det började med att jag och några jag då jobbade tillsammans med var och tittade på en lokal i stan för att eventuellt starta en annan typ av verksamhet. När vi var där fick vi istället upp ögonen för det stora fantastiska magasinet intill, berättar Sandra, en av delägarna av Nygrens Café.

Det visade sig att lokalen var ledig och trots att den stod tom såg Sandra och de andra potentialen i magasinet.

– Vi blev inspirerade och ville skapa något som skulle matcha den idylliska miljön bättre än det vi tänkt oss från början, det var först då vi kom på tanken att starta ett café. Hade det inte varit för läget, tillfället och att lokalen var ledig hade vi aldrig startat ett café, det fanns inte på kartan förrän vi såg magasinet, berättar Sandra.

Sagt och gjort, Sandra och de andra tog över magasinet och renoveringen drog igång. Golven och stommen blev kvar, men taket höjdes och trappor, kök och flera förråd byggdes. Värme, ventilation och vatten behövde också dras in och rustas upp.

– Vi ville behålla magasinkänslan men göra om det till ett mysigt café och behövde även anpassa lokalen efter de rådande kraven.

Förutom att magasinet renoverades har nu även hyresvärden rustat upp gården, en trädgårdsarkitekt har gjort i ordning trädgården och en ljusdesigner har ljussatt gården för att göra det trevligt.

– Vi har ända från början velat utnyttja gården och läget till mer än bara ett fikastopp, vi vill att det ska vara en upplevelse. Gästerna ska komma in och veta att allt är bakat på plats. Det ska speglas av inredningen och utbudet, vi vill ge en äkta upplevelse rakt igenom, säger Sandra.

Och det märks. Kombinationen av doften av nybakat, det udda porslinet, spetsgardinerna och de fluffiga fåtöljerna ger de flesta besökare en härlig känsla i kroppen. Kanske lite extra i juletid, favorittiden på caféet om de på Nygrens får välja.

– Ja, jag föredrar julen om jag får välja en årstid på caféet. Lokalen gör sig väldigt bra med levande ljus och julmusik i pepparkaks- och saffransdoft. Det blir liksom lite Astrid Lindgren-känsla, idylliskt med en stor gran på gården och granvippor i fönstren.