Nyproduktion i Alingsås


Bland kullerstensgator & caféer

Nybyggda bostäder i Alingsås

Välkommen till Kvarteret Jägaren. 20 nyproducerade bostadsrätter mitt i Alingsås.

Alingsås – Sveriges caféstad

Cafélivet i Alingsås tog fart redan på 1700-talet. Tack vare kloka stadsarkitekter som stod emot rivningsvågen på 1900-talet överlevde både gamla hus och cafékulturen.

– Vi har velat utnyttja gården och läget till mer än bara fika, det ska vara en upplevelse. Man ska komma in och se att allt är bakat på plats, vi vill ge en äkta upplevelse rakt igenom, berättar Sandra Grönkvist, en av delägarna av Nygrens café.

"Även om Alingsås är en småstad finns ett brett utbud och fint centrum med flera butiker och mysiga caféer och lunchställen. Vi har även fått ett fantastiskt fint bibliotek som blivit mötesplats för många."

Karolina Arvidson, bor och jobbar i Alingsås

Bo i caféstaden. Men också så mycket mer.

– Det kommer ofta gäster till caféet som frågar "Nu är vi i caféstaden, vad ska vi göra mer?", säger Sandra, en av delägarna av Nygrens Café.

Ja, visst är Alingsås känt för sina många caféer, den idylliska stadskärnan och gömda mysiga innergårdar, men det finns mer. Till exempel finns det inte mycket som slår en sensommarpromenad i bokskogen intill sjön Mjörn några minuters promenad utanför centrum. I samma område ligger Nolhagaparken där vi förutom den gröna parken hittar både elljusspår, djurpark, lekpark och den nyrenoverade sim- och sporthallen.

På tal om sport har Alingsås ett av Sveriges bästa herrhandbollslag. Under handbollssäsongen fylls Estrad Arena av blåklädda supportrar och det är en upplevelse att komma och heja på laget oavsett om du är ett handbollsfan eller inte. På hösten anordnas populära Lights in Alingsås där en promenadslinga genom staden lyses upp av olika ljuskonstellationer.

– Jag har varit där många gånger, det har blivit en jättehappening i stan och även folk utifrån kommer hit. Det varierar från år till år men är alltid jättemysigt. Man har gått där på första dejten, tagit en varm choklad och köpt lite fika längs vägen, berättar Karolina Arvidson som bor och jobbar i Alingsås.

På en sten. Vid en sjö. I en skog.

Bortanför Nolhagaparken ett par kilometer från stadskärnan tar bokskogen vid och sjön öppnar upp sig. På morgonen ligger dimman över vattnet och platsen har blivit en oas för många alingsåsare. Inte sällan hittar man ett kuckelurande par på klipporna, en picknickande familj eller ett par pladdrande vänner på promenad.

Karolinas tips utanför stadskärnan

Nolbygård. Två kilometer utanför stan ligger Nolbygård med flera trevliga verksamheter. Här hittar du bland annat ett mysigt ekocafé, du kan fynda i återbruket Hus till Hus och hitta fina stickade plagg i ateljén.

Gräfsnäs. En kvart med buss eller bil utanför Alingsås hittar du Gräfsnäs slottsruin och park. Ett perfekt utflyktsmål med badplats, restaurang och trevliga evenemang på sommaren. Självklart måste du åka med tåget på Anten-Gräfsnäs Järnväg, det hör till sommaren!

Hjortgården. Ett par kilometer från centrum ligger Hjortgården som är ett mysigt motionsområde med allt från det breda elljusspåret till den milslånga Vildmarksleden. Här finns både fikastuga och flera grillplatser med vindskydd utefter spåret.