08 feb, 2021 / Kjellgren Kaminsky, Arkitektintervju

Möt Joakim Kaminsky

Områdets bästa läge och ett hus där alla lägenheter har ljusinsläpp från två håll. Träffa arkitekten bakom Knytkalaset.

 

Arkitektkontoret Kjellgren Kaminsky är en prisbelönt arkitektbyrå och drivande i frågor inom hållbarhet. De vann Malmö stads idétävling Nordic Built Cities för Sege Park och markanvisningstävlingen med Serneke. Enligt arkitekten Joakim Kaminsky fick de den bästa tomten i området.

- Knytkalaset ligger precis i kanten av området och huset har parken hela vägen inpå. Man är lite för sig själv men är ändå nära torget, som vi hoppas blir ett stadstorg med liv på, säger Joakim Kaminsky.

 

Det finns hus, och så finns det hus, menar Joakim Kaminsky som säger att Knytkalaset kommer ha det lilla extra och alla boende kommer få ta del av det, vilken lägenhet man än väljer.

 

- Detta hus har något utöver det vanliga skulle jag säga. Det är hårda krav från Malmö stad som vi följer där man sätter en hög ribba för väldigt väl gjord formgivning och arkitektur. Det är vackra material, med kvalitet och det är stor skillnad att bo i ett punkthus med genomgående lägenheter än ett långt mörkt lamellhus. Här har ingen lägenhet fått ett B-läge. Alla har A-lägen.

 

Dynamiskt ljus

Detta innebär att alla lägenheter ligger på en hörna, har bra utsikt och får ljus från två håll, vilket inte är så vanligt. Det ger en dynamisk och ljus lägenhet och du har alltid nära till ett fönster. Kjellgren Kaminsky har även tagit fasta på områdets estetik, historia och miljö.

 

"Vi har velat knyta an till det fina området i parken och de vackra 50-talsbyggnaderna som finns här idag. Vi tar vid det röda teglet, husets proportioner som sadeltak och att huset ligger i en park. Det blir symmetriskt, stilrent och sobert, och generösa balkonger förstås."

 

Flexibla planlösningar

Lägenheterna i Knytkalaset kommer ha flexibla lösningar som gör att du kan välja om du vill ha ett större vardagsrum eller fler rum, i en del lägenheter. Utemiljön runt huset kommer ha fokus på gemenskap och det som arkitekten kallar ”Hus-i-park”.

 

- Parken går in på husknuten och det är mycket fokus på mänsklig skala och väl en omhändertagen trädgård där man kan hitta sin egen plats. Vi gör iordning många fina mötesplatser där man kan umgås med vänner eller grannar.

 

Delningshubb

I Sege Park kommer det finnas en gemensam delningshubb som arrangeras av Malmö Stad. I Knytkalaset kommer man dessutom renovera upp en äldre fastighet och där skapa en delningshubb för de boende i huset.

 

- Det är ett jättefint hus med fint tegel, som stått här sedan sjukhustiden. Vi bevarar skalet och skapar nytt. Det ligger på ena sidan av torget med stora portar, så man kan tänka sig att man kan öppna upp ett café och låta det flyta ut på torget och känna på det urbana livet.

 

Läs mer och anmäl intresse till Knytkalaset här >>