09 mar, 2021 / Arkitekten berättar

Arkitekten om Hemmaplan

Arkitekten som arbetar med huset heter Ida Bratthäll. Här berättar hon om inspirationen till huset.

 

"Byggnaden har en rationell form som ger effektiva och trivsamma lägenheter, vi ville rita ett enkelt hus med fina detaljer. Fasaden är klädd med tegel där vi har inspirerats av äldre tegelbyggnader och deras tegelarbeten. På gamla byggnader finns ofta vackra murförband och reliefer, detta har vi tagit med oss i utformningen av fasaderna. Vi har arbetat med olika murförband i teglet för att skapa variation och adderat en relief vid nocken på vardera gavelsida"

 

Vad är murförband och reliefer?

Jo det är när man bryter av mönstret i teglet. Man kan ställa teglet på högkant istället för att lägga det ner och en relief gör man av att man låter en tegelsten sticka ut, eller sjunka in och då blir det ett mönster. På bilden ser man en rund cirkel på gaveln, det är en relief.

 

Det ska ju vara skoj att jobba, vad är roligast med ditt jobb Ida?

Det är alltid roligt att arbeta med hus där människor ska bo, ha sina hem. Det är ett fint uppdrag att få rita någons framtida hem. Det är superroligt att få vara en del av detta projekt då jag jobbade i Landskrona i 5 år innan jag flyttade till Göteborg. Så det är himla kul att vara tillbaka och få arbeta med Brf. Hemmaplan.

 

Varför blev du arkitekt (och hur blir man det?)

Har alltid älskat hus och fascinerats av byggnader. För att bli arkitekt läser man först 5 år på en arkitektutbildning. I Sverige finns arkitektskolor i fyra olika städer, Lund, Stockholm, Göteborg och Umeå.

För att komma in på arkitektutbildningen behöver man ha höga betyg så det gäller att sätta siktet tidigt. Det går också att göra antagningsprov för att komma in. Vill man vara den som bygger huset kan man bli allt från snickare och murare till byggnadsingenjör.

 

Har du utövat någon sport?

Jag rider, världens roligaste sport (enligt mig 😊).

 

Är det en puck eller boll på huset?

Haha, hm, det kanske beror på vem som betraktar den.

Ida Bratthäll, Arkitekt SAR/MSA
Kaminsky Arkitektur