26 apr, 2019 / Teaterterrassen, Kvarteret Jäntan, Landskrona, tegel

Tegel som tegel?

Absolut inte, om du frågar projektgruppen för Teaterterrassen. Att rita och bygga ett hus i en redan vacker stadsmiljö är något av det svåraste man kan göra. Vi måste följa modern standard, lagar och regler. Samtidigt vill vi ta hänsyn till befintlig arkitektur och de material som finns idag.

För att lyckas med detta har självklart rört oss i området, känt in atmosfär och undersökt de hus som finns i kvarteren i centrala Landskrona. En väldigt vacker stadskärna som vi vill vara med och bevara. Men vi nöjer oss inte där – vi har också gjort studiebesök i andra städer där tegel är ett populärt material för att finna inspiration. Just nu finslipar vi på fasaden till Landskronas högsta hus.

PETÖRs fasad, en blomsterbutik som ligger mitt emot den gamla brandstationen i centrala Landskrona. Kvarteret Jäntan ligger precis jämte butiken. Tidigare var byggnaden en gymnastiksal för flickskolan i Landskrona.

Landskrona teater ligger på andra sidan om Kvarteret Jäntan. En klassisk teaterbyggnad i ljust tegel. Med påmpa och ståt invigde självaste Oscar II Landskrona teater år 1901. Ovan ser du prov på byggnadens tegel och fogkulör.

 

När du går runt i Landskrona så kommer du antagligen se stadens fasader med lite andra ögon. Vi hoppas att du också känner skönheten i tegel! 

-> Läs mer om Teaterterrassen här