Att köpa bostadsrätt

Här redovisar vi de olika stegen i köpprocessen för en bostadsrätt

Att köpa en nyproducerad bostadsrätt av Serneke

Steg 1:

Hitta din bostad Hitta hemmet som passar dig och anmäl ditt intresse på vår hemsida så får du information om projektet och inbjudan till säljstart.

Om det är fler som vill ha samma bostad som du, är det i de flesta av våra bostadsprojekt så att den som först gjorde intresseanmälan har förtur till lägenheten.

Steg 2:

Boka din bostad När du hittat och bestämt dig för din bostad träffar du fastighetsmäklaren och skriver ett avtal. I de flesta av våra projekt använder vi oss av så kallade bokningsavtal i tidigt skede. Det är en enklare form av avtal där du betalar in en bokningsavgift som senare dras av från delbetalningen när bindande avtal skrivs. När både du och Serneke skrivit på avtalet är bostaden bokad för dig, enligt villkoren i bokningsavtalet. Bokningsavgiften, med avdrag för en administrationsavgift, betalas tillbaka om du ångrar dig och inte vill gå vidare. Serneke kan då sälja bostaden till en annan köpare.

Steg 3:

Skriva förhandsavtal När bostadsrättsföreningen är bildad och föreningen har en intygsgiven kostnadskalkyl, tecknas ett förhandsavtal med bostadsrättsföreningen. Det innebär att du skriver ett juridiskt bindande avtal. Antingen träffar du fastighetsmäklaren fysiskt eller så signerar du kontraktet digitalt med BankID. När du har skrivit på avtalet är det dags att göra en förskottsbetalning. I samband med detta gör vi en kreditupplysning och du visar ett skriftligt lånelöfte eller liknande intyg från din bank.

Steg 4:

Välja inredning Våra bostäder har redan från början ett genomtänkt och väl sammansatt inredningskoncept. I de flesta fall får du ändå möjlighet att sätta din egen prägel på ditt hem. Vi går igenom de eventuella inredningsval du kan välja utöver standard, vad de kostar och sista dag för inredningsbeställning. Du kan enkelt göra dina inredningsval och signering via vår digitala portal. Om du gör tillval för över 40 000 kr så delbetalar du 20% av summan i detta skede.

Steg 5:

Skriva upplåtelseavtal När föreningens slutliga ekonomiska plan är klar och registrerad av Bolagsverket tecknas ett upplåtelseavtal mellan dig och bostadsrättsföreningen. Vi brukar i detta skede ha cirka tre månader kvar till inflyttning och du ska nu göra en delbetalning om 10 % av bostadens totala pris. Tidigare inbetalningar du har gjort räknas då av.

Steg 6:

Medan vi bygger din bostad Under tiden vi bygger och inreder din bostad kommer du som köpare få regelbundna nyhetsbrev där vi berättar vad som händer på bygget och hur det går med ditt nya hem. Du kommer även att bjudas in till en eller flera informationsträffar.

Steg 7:

Besiktning av din bostad Innan du flyttar in i ditt nya hem görs en besiktning av en opartisk besiktningsman, som kontrollerar och går igenom våra arbeten tillsammans med någon av oss från Serneke tillsammans med representant från bostadsrättsföreningens styrelse. Innan du flyttar in i bostaden gör vi ännu en besiktning för att kontrollera att eventuella fel och brister som togs upp tidigare har åtgärdats.

Steg 8:

Flytta in! Du får reda på det definitiva datumet för tillträde minst fyra månader innan det är dags. Vid inflyttning ska du ha betalat den resterande summan av bostadens totala pris och eventuella kostnader för tillval. Du lämnar kvitto på inbetalda belopp, kvitterar ut din nyckel och vi går vi igenom ditt nya hem och de praktiska detaljerna. Lägenheten är nu din och du kan njuta av din nya bostad.

Steg 9:

c/o Serneke I samband med att du flyttar in får du tillgång till en app som gör att du enkelt kan hålla koll på vad som händer i föreningen, samt kontakta oss om du undrar över något.

Care of Serneke – för dig som flyttat in i en Serneke-bostad >>

Att bo bostadsrätt

Läs mer om hur det är att bo i en bostadsrättsförening. Vilka rättigheter har du, och vilka skyldigheter finns det?

Bo i bostadsrätt

Finansiering

Har du pengar i madrassen? På banken eller behöver du kanske låna? Det finns många sätt att finansiera sin bostad. Läs mer om det här.

Finansiering

Nyfiken på våra projekt?

Se alla våra projekt
Teaterterrassen Till salu

Teaterterrassen

Nyproduktion i Landskrona

Flerbostadshus, 2-4 rok
1 245 000-4 995 000 kr
Tillträde vinter/vår 2024/2025

Läs mer om Teaterterrassen
Planerad

Cirkus Lorensberg

Nyproduktion i Göteborg

Flerbostadshus, 1-4 rok
Ej fastställt pris
Tillträde ej fastställt

Läs mer om Cirkus Lorensberg
Till salu

Karlatornet

Nyproduktion i Göteborg

Flerbostadshus, Karlatornet, 1 – 7 rok
3750000 – 69395000 kr
Tillträde 2023-2024

Läs mer om Karlatornet