Lånelöfte och kontantinsats

Lånelöfte till din nyproduktion

Vad är ett lånelöfte?
Ett lånelöfte är en bekräftelse på att en viss bank eller annan långivare går med på att låna ut ett angivet belopp till dig inför ditt bostadsköp. För att få ett lånelöfte kontaktar du och träffar en eller flera banker för att se vad de har att erbjuda. I vissa fall kan du ansöka om lånelöfte via bankens hemsida genom att fylla i uppgifter om bland annat inkomst, lån och utgifter. Lånelöftet baseras på din inkomst och är oftast giltigt i sex månader.

Kontantinsats
Ett begrepp som bankerna ofta använder är kontantinsats, dvs. dina egna medel som du har som privatperson. Vi låtsas att du går till banken för att undersöka möjligheter till bolån. Kontantinsatsen måste vara minst 15% av bostadens värde. Om du inte har 15% så kan ett lån utan säkerhet tas, det kallas topplån och styrs av andra räntesatser.

Bolån för bostadsrätter >>

Är det någon skillnad på att söka lånelöfte för en befintlig bostadsrätt jämfört med en nyproducerad? Nej. Generellt skiljer det sig inte åt. Det är upp till varje kreditinstitut, långivare, att bestämma. Allt beror på din ekonomi (”den enskildas ekonomi” på bankspråk) och bedömning sker från fall till fall. Fråga bankerna, helt enkelt.