Q & A

Frågor & svar

Här hittar du vanliga frågor och svar. Om du inte hittar svaret du söker är du självklart välkommen att kontakta oss!

 

Frågor & svar

Här hittar du vanliga frågor och svar. Om du inte hittar svaret du söker är du självklart välkommen att kontakta oss!

 

Intresseanmälan

Hur fungerar en intresseanmälan?
Genom att skicka in en intresseanmälan får du information via mail om det bostadsprojekt som du är intresserad av. Några gånger per år får du uppdateringar om vad som händer i projektet.

Är intresseanmälan bindande?
En intresseanmälan är inte bindande och du kan avanmäla ditt intresse närsomhelst.

Kostar det att intresseanmäla sig?
Det kostar inte att intresseanmäla sig för ett bostadsprojekt.

Hur avanmäler jag mitt intresse? 
Du avanmäler dig genom att avregistrera dig från utskicken av nyhetsbrev som du får om det projekt som du är intresseanmäld för. Du kan även maila bostad@serneke.se.

Har ni något generellt VIP-system?
Nej, våra intresseköer är kopplade till respektive bostadsprojekt.

Jag har ingen e-postadress. Kan jag ändå intresseanmäla mig och få information från Serneke Bostad?
Ja, det kan du. Skicka ett brev till:

Serneke Bostad
Kvarnbergsgatan 2
411 05 Göteborg

Har ni ett kösystem?
Om det vid säljstart är fler som vill ha samma bostad, är det generellt så att den som först gjorde intresseanmälan har förtur till bostaden. I andra projekt tillämpas principen först till kvarn – då är det den som vid säljstart först gör en köpanmälan som får skriva kontrakt. Vilken princip som gäller informerar vi om när det närmar sig säljstart.

Serneke Bostads köpprocess – hur fungerar den?
Köpa bostadsrätt >>

Ekonomi och finansiella frågor

Är det budgivning?
Nej, det är inte budgivning på de nyproducerade bostadsrätter som Serneke Bostad säljer. Bostadens fasta pris är det som står på webbsidan. Varken mer eller mindre.

Vad är ett förhandsavtal?
Ett förhandsavtal är ett avtal där köparen juridiskt förbinder sig att förvärva bostadsrätten. 

Vad innebär det att skriva ett förhandsavtal?
I de flesta av våra projekt inleder vi med förhandsavtal direkt vid säljstart. När bostadsrättsföreningen är bildad och föreningen har en intygsgiven kostnadskalkyl, tecknas ett förhandsavtal med bostadsrättsföreningen. När du har skrivit på avtalet är det dags att göra en förskottsbetalning. I samband med detta gör vi en kreditupplysning och du visar ett skriftligt lånelöfte eller liknande intyg från din bank.

Vad innebär ett upplåtelseavtal?
När bostadsrättsföreningens ekonomiska plan är intygsgiven och registrerad hos Bolagsverket skrivs ett upplåtelseavtal. Det är en ”köpehandling” som tecknas mellan köparen och bostadsrättsföreningen. I samband med det blir du som  köpt en nyproducerad bostad medlem i bostadsrättsföreningen. 

Vad ingår i avgiften till föreningen? Måste jag själv bekosta TV, bredband och telefoni?
Som bostadsrättshavare betalar du varje månad en avgift till bostadsrättsföreningen. Vad som ingår i denna varierar mellan de olika projekten, men generellt kan det beskrivas som föreningens kostnader för räntor, amorteringar och drifts- och underhållskostnader. Kostnaden för användningen av el- och vatten ingår oftast inte i avgiften då det är en förbrukning du själv kan påverka. TV, bredband och telefoni ingår i flera projekt, men utbudet kan variera.

Varför betalar jag mer i avgift än min granne?
Avgiftens storlek beror på andelstalet i föreningen. Det enkla svaret är att du har en större eller mindre lägenhet än grannen, vilket leder till att förbrukningen är större eller mindre. Därmed varierar driftskostnaden.

Vad är ett bokningsavtal?
I de flesta fall använder vi oss av bokningsavtal i tidiga skeden, innan förhandsavtalet skrivs. Ett bokningsavtal skrivs mellan köparen och Serneke Bostad (till skillnad från förhandsavtal som skrivs mellan köpare och bostadsrättsföreningen) där en överenskommelse görs om att du bokar en lägenhet som du sedan kommer att köpa. I detta skede betalas en bokningsavgift. Ett bokningsavtal är inte bindande och kan brytas, mot en administrativ avgift.

Måste jag ha lånelöfte? Räcker det inte att jag visar ett kontoutdrag, jag har inte tänkt att låna…
Man måste kunna uppvisa ett lånelöfte, eller liknande underlag, från banken som bekräftar att man utifrån dagens förutsättningar har råd att köpa bostaden.

Får man köpa en bostad tillsammans med en familjemedlem om man inte har hela summan själv?
Ja det går bra. Tänk på att samma personer som står på lånelöftet också måste stå på förhands-/upplåtelseavtalet. Samtliga personer som står på avtalet måste inte bo i bostaden men någon av förvärvarna måste ha för avsikt att bosätta sig där.

När betalar jag de olika delarna i ett avtal?
Förskott vid tecknat förhandsavtal är normalt 100 000 kr, men det kan variera beroende på projekt. Handpenning vid tecknat upplåtelseavtal är 10% av totala priset på lägenheten (inräknat eventuellt betalt förskott). Resterande insats (90%) betalas senast vid tillträde. Kvitto ska uppvisas på betalning för att få nycklar till bostaden. 

Garanti och försäkring

Hur lång är garantitiden för en nyproducerad bostad?
Garantitiden för din bostad är fem år.

Vad är tillträdesskydd?
När du har köpt en bostadsrätt av Serneke Bostad erbjuder vi dig ett så kallat tillträdesskydd. Det innebär att du har rätt att skjuta på tillträdet i upp till tre månader om du inte skulle få din befintliga bostad såld.
Mer om tillträdesskydd >>

Vad händer om lägenheterna inte blir sålda?
Serneke förvärvar de bostäder som inte sålts. På det sättet drabbas inte bostadsrättsföreningen av minskade intäkter från insatser och årsavgifter.

Inredning och utseende

Hur mycket kan jag själv påverka hur lägenheten ser ut?
Inredningen utgår från en standard som ingår i lägenhetens grundpris. Utöver det finns det vissa kostnadsfria val du kan göra och utöver dessa erbjuds tillval mot en kostnad.

Vad är ett så kallat inredningsval?
En inredningsval är ett utrotningshotat valliknande vilddjur. Nej, vi skojar bara. Inredningsval är val av material och produkter som du gör för just din lägenhet. Exempelvis finns det ett parkettgolv, färg på köksluckor och kakel i badrummet som ingår. Utöver det finns det flera tillvalsalternativ.

Vad menas med ”fast inredning”?
All inredning som du ställer in i lägenheten måste monteras/limmas fast eftersom gravitationslagarna inte gäller i din nya lägenhet. Skämt åsido, definitionen av fast inredning är exempelvis garderober och kök.

När gör jag mina inredningsval?
Ca. ett år innan tillträde måste du lämnat in dina inredningsval. Varje projekt har en unik stopptid som är viktig att hålla koll på. Den informationen får du av din Kund-och Inredningsansvariga.

Hur gör jag mina inredningsval? 
När det är dags kommer Kund- och Inredningsansvarig för projektet informera om hur valen går till och vilka deadlines, s.k stopptider som gäller. Innan det kommer du i god tid få informationsmaterial som du kan gå igenom, det kommer även finnas möjlighet att titta på materialprover i ett showroom.

Kan jag få ritningarna på min lägenhet?
I samband med att du skrev förhandsavtal fick du planritning på din lägenhet. Skulle du behöva en kopia kan du kontakta Kund- och Inredningsansvarig för projektet.

När kan jag komma in och mäta min lägenhet?
Utifrån den planritning som du får i samband med kontraktsskrivning ser du de ungefärliga måtten, men när tillträdet närmar sig kommer du få chansen att besöka lägenheten. Då kommer du kunna mäta på plats. Kund- och Inredningsansvarig skickar inbjudan när det är dags. 

Kan jag göra andra tillval än som står i inredningsbroschyren?
Du kan enbart göra de inredningsval som erbjuds i projektet.

Jag vill flytta en vägg, kan jag göra det?
I regel så går det inte att göra några lägenhetsunika anpassningar så som att flytta eller ta bort väggar. Det kan dock vara möjligt i vissa projekt. Vad det är som gäller kan du prata med mäklaren om. 

Övriga frågor

Har ni hyresrätter?
Nej, Serneke Bostad förmedlar inte hyresrätter.

Vad är det för typ av bredband i bostaden?
Vi kopplar alltid in fiber i bostäderna.

Jag vill ha en inglasad balkong. Går det?
Det är olika från projekt till projekt. Det krävs bygglov (samt tillstånd från styrelse) för att glasa in balkong. Ibland finns det ett bygglov direkt vid tillträde, i andra projekt får föreningen själva söka bygglovet.

När får jag flytta in?
Du får veta datum för tillträde minst fyra månader innan det är dags.

Vad är det för skillnad på tillträde och inflytt?
Tillträde är när kund får tillgång till lägenheten och därmed ansvarar för kostnader som belöper på den (och insats ska vara betald). Inflytt är när kund väljer att flytta in, det kan ju vara långt efter tillträde om det inte passar att flytta just då.

Vad är en gemensamhetslokal?
Begreppet gemensamhetslokal står för en yta som föreningen äger och som alla i föreningen får nyttja. Kanske är det en festlokal, rum för mek eller en övernattningslägenhet som kan bokas. Gemensamhetsyta är samma sak, men inte en lokal i den meningen. Exempelvis ett orangeri eller en uteterrass. Eller en boulebana.