Nyproduktion i Luleå


Luleå siktar mot stjärnorna

Nybyggda lägenheter i Luleå

Kronan är en ny stadsdel i Luleå där bostadsrätter, hyresrätter och ett nytt torg kommer att samsas med varandra. Dessutom byggs en ny skola och ett nytt idrottscentrum. Härifrån tar du skidorna rakt ut till friluftslivet och Ormberget.

Vackert väder

Luleåregionen är en av Sveriges soligaste och toppar ofta listorna. Höst, vinter och vår är temperaturen krispigt låg. I kombination med ett driftsäkert elnät och låga elpriser innebär det att det är perfekt för företag att etablera sina datacentrum här. Exempelvis Facebook som valde Luleå - som första ort utanför USA.

"Underbart urbant läge men med närhet till alla tänkbara friluftsaktiviteter."

Josefina, bor i stadsdelen Kronan

En ståtlig stålstad som ska bli större

Luleå kallas i folkmun för stålstaden, vilket inte är så konstigt. Malmbanan mellan Gällivare och Luleå stod färdig 1888 och staden blev därmed utskeppningshamn för järnmalmen från Malmberget. Det gjorde att Luleå växte som industristad. 2020 var SSAB Nordens största tillverkare av handelsstål och Sverige en av Europas största järnmalmsproducenter.

Här finns också Luleå Tekniska Universitet med ca 17 000 studenter. Förutom forskning kring hållbar tillverkning av stål forskas det på förnybar energi, nanoteknik och samhällsvetenskapliga ämnen. Extra uppmärksammad är rymdforskningen som sker i Kiruna, men är en del av LTU. Universitetets möjligheter och goda rykte gör att många runt om i Sverige väljer att flytta till Luleå. Och det är just det här som ger staden sin personlighet tillsammans med älven, havet, skogen och malmen. Den pittoreska citykärnan med butiker, caféer och restauranger bidrar till den sköna blandningen mellan det traditionella och det framåtsträvande.

Idag bor ca. 79 000 personer i kommunen. Kommunen tror att industrisatsningarna i Norrbotten och Västerbotten skapar nya jobb i hela regionen och målet är att Luleås befolkning ska nå 100 000 till 2034. Eftersom Luleå växer med allt fler internationella företag och arbetstillfällen behövs fler bostäder, butiker och skolor.

Kojan – ett nytt kvarter i Kronan
Ett av områdena som får fler nybyggda bostäder är stadsdelen Kronan. Här planerar Serneke att bygga ca 75 nya lägenheter. Det nya kvarteret kallas Kojan kommer ligga i direkt anslutning till det nya torget.


Läs mer och anmäl intresse till de nyproducerade bostadsrätterna i Kojan >>

Luleås skärgård ger båtlivet rättvisa.

Det är en del av den kust som sträcker sig från den västerbottniska gränsen i söder till den finska i nordost. Här har kommunen gjort många gamla fiskelägen besöksvänliga. Populära besöksmål är Sandviken, Brändöskar, Kluntarna och Junkön. Pittoreskt!

På med grillerna!

Hockey är en del av Luleås DNA. Jarmo Myllis och Micke Renberg är en integrerad del av folksjälen. Luleå är också ledande när det kommer till att näta utanför isen. Luleå Basket har flera SM-guld i bagaget och anses som ett av Sveriges bästa damlag. Även på herrsidan har staden ett framgångsrikt basketlag – BC Luleå (tidigare känt som Plannja Basket).

Gammelstads kyrkstad

Strax utanför Luleå ligger Gammelstads kyrkstad, ett av Sveriges 15 världsarv. Gammelstads kyrkstad är sedan 1996 upptagen på UNESCOs världsarvslista över platser värda att bevara. Själva kyrkan står ståtlig sedan 1492 och välkomnar besökare än i dag.

Gammelstad var i Luleås centrum ända fram till 1600-talet. Om du är här ska du förutom att se kyrkan också passa på att besöka Hägnan – ett friluftsmuseum som visar hur livet var förr i tiden.