Välja inredning

Hur ska jag tänka när jag väljer inredning?

De flesta som köper nyproducerat tycker att det är roligt att välja inredning till lägenheten eller radhuset, oavsett om de tillhör dem som har svårt att bestämma sig eller dem som haft en plan sedan dag ett. Det gäller såklart all sorts inredning, men vi fokuserar här lite mer på den fasta inredningen – alltså den som finns på plats redan när du får nycklarna i din hand. Eller nycklar förresten, det är inte alltid självklart. Ibland bygger vi hus med digitala lås.

Vad är lantlig inredning?

Lantligt är inte samma sak som ”bonnigt” – tvärtom! Det är hemtrevligt och genuint. I köket anses det lantliga ofta representeras av en ramlucka, gärna i kombination med knopp, skålhandtag eller T-grepp. Som hand i handske till detta passar ett stänkskydd med lite mindre kakelplattor med fasad kant satt i halvförband (när man monterar kaklet med en halv plattas förskjutning på varje rad). Innerdörrar med ram kan komplettera looken. Sedan är det upp till dig hur lantlig du vill vara, det finns inget som säger att du måste gå all-in. Inte heller att du behöver kombinera det med mormors gamla slagbord och volanggardiner. Att blanda stilar är ofta skönt för ögat och lugnt för själen. Lagom är bäst – eller?

Vad anses vara klassiskt?

Klassisk inredning sammanfattas med enkla, rena linjer och inte så mycket onödigt lull-lull. Till exempel kan det vara släta vita köksluckor med ett praktiskt handtag i rostfritt stål. Produkter med högglans och känsla av plast är inte särskilt klassiskt, eller hur? Klassisk inredning är tidlös och blir inte omodern på riktigt länge, kanske inte ens när nästa generation tagit över. Ljusgrå kök och väggar får nästan anses vara klassiskt numera, det har funnits med länge och det fortsätter att vara populärt. Klassiskt är definitivt inte omodernt, det är ständigt aktuellt!

Modernt – vad är det egentligen?

Är det skarpa färger, häftiga former och elektroniska manicker? Ja, det kan det vara. Men det kan också vara snillrika lösningar för att underlätta vardagen för den moderna familjen. Som en rejäl köksö med gott om sittplatser, gärna flyttbar. Modernt kan vara trendigt, men måste inte vara det. Trender brukar inte bli särskilt långvariga, så de passar bäst för den lösa inredningen. Då kan den trendiga prylen lättare bytas ut när den förpassas ut i kylan av modemagasin och bloggare. Modernt i köket kan vara en lite modigare färg på lucka, men som ändå inte rynkas på näsan åt efter tio år. Kanske mörkt blå eller mörkt träfärgad lucka passar dig som föredrar en lite modernare touch?

Vi önskar dig mycket nöje med planeringen! Varför inte börja spåna redan nu?

Några tips på vägen

Vare sig du är ensam eller köper lägenheten ihop med din kärlek, familj eller en kompis, så är det bra att tänka ett steg längre än att bara nöja sig med grundutförandet. Det består förvisso av bra produkter i ett genomtänkt koncept, men det finns ju möjlighet att göra inredningen mer personlig. Är ni flera ska ni förhoppningsvis också vara överens – kanske måste ni kompromissa om någon liten sak. Även om det inte finns obegränsat med val att göra i vårt inredningsprogram, så finns det produkter som alla kan tycka om. De är framtagna för att passa ett brett spektrum av tycke och smak. Så ta vara på chansen att förändra intrycket av det du ska titta på varje dag. Du ska ju trivas!

Du ska förhoppningsvis bo här i många år och då vill du inte tröttna på dina köksluckor eller klinkerplattor i första taget. Därför är det bra att se produkterna i verkligheten före du bestämmer dig. Särskilt kakel och klinker är väldigt svårt att bara välja digitalt. Jämför hur en grå kakelplatta ser ut i din mobil, surfplatta och dator så förstår du – den kan se både ljusgrå och nästan svart ut, beroende på skärmens inställning. Kanske har du tänkt dig träfärgade köksluckor eller bänkskiva, då kan det vara smart att jämföra med parkettprover så att det blir en snygg helhet.

Att kombinera kalla toner med varma kan bli väldigt effektfullt, men blir inte lyckat varje gång. Sedan är det ju faktiskt bara du som kan avgöra vad du gillar, oavsett vad vi och alla andra tycker. Men ta med i beräkningen att om du gör allt för vilda val, så finns det en risk att det påverkar attraktiviteten när du ska sälja din lägenhet vidare.

Ett misstag somliga gör är att välja köksluckor och golv efter de möbler de har idag. Visst kan du göra det om du älskar din mintgröna soffa och inte kan tänka dig att leva utan den. Annars kan det ibland vara klokare att köpa en ny möbel, matta eller gardiner som passar till den nya lägenhetens ljusinsläpp och design. Då kanske du också lättare kan göra de inredningsval som du verkligen är sugen på. Apropå ljusinsläpp, så uppfattar våra ögon färger olika beroende på väderstrecket som ett rums fönster vetter åt. Färgerna upplevs kallare om ljuset kommer in från norr och varmare från söder.

Har du haft turen att knipa en lägenhet med riktigt högt i tak, så är det också bra att tänka till i valet av möblemang, tavlor och annat. En riktigt maffig taklampa eller att låta konsten ta rejäl plats upp mot taket kan bli pricken över i.

Sammanfattning

> Fundera på vilken stil du gillar. Eller inte. Stilar kan blandas!
> Utnyttja lägenhetens layout för att skapa wow-känsla
> Ta vara på ljusinsläpp och tänk på hur det påverkar färguppfattningen
> Se, känn och kläm på varuprover IRL. Kläm, titta och känn lite till.
> Trendiga produkter gör sig bäst om de enkelt kan bytas ut

Serneke Bostad på Pinterest

"Om du kan drömma det, så kan du göra det." Tyvärr fanns det bara en Walt Disney, men nog bor det en drömmare i oss alla. Pinterest är en outsinlig källa för nya idéer och lifehacks som du inte visste att du behövde.

Inspireras av IKEA:s digitaliserade inredningskataloger

IKEA:s kataloger är resa in i den svenska folksjälen och rena guldgruvan för inspiration och nostalgi. Visste du att de har samlat sina inredningskataloger digitalt? På IKEA:s digitala museum kan få inspiration i alla kataloger som gavs ut 1950–2021.