Karlastaden, Göteborg


Nya perspektiv

Ett nytt sätt att leva

I Karlastaden växer restauranggator, kreativa kontor, tvåtusen nya bostäder, hotell, spännande butiker, kulturscener, smidig service och mycket annat fram.

Nordens högsta byggnad - Karlatornet

Utmärkande för stadsdelen är Karlatornet som med sina 73 våningar blir någonting speciellt. Inte bara för dig som bor där, utan också för Göteborg som stad. Det finns inte något liknande i hela Norden.

Där liv, rörelse och rum ger nya perspektiv.

En stad i staden med internationell touch

Som ett Manhattan på Hisingen är Karlastaden något för dig som gillar det urbana. En stadsdel smart planerad in på varje kvadratmeter med höga hus där folk jobbar, bor, går i skolan, äter och shoppar. 

När Karlastaden står klar blandas området upp med nya bostäder, kontor, affärer, skolor och vårdcentral. Och självklart planeras även för flera restauranger och kaféer som du når bara några steg från din lägenhet. Totalt planeras ca. 2 000 nya bostäder. Här skapas en stadsdel full av liv och rörelse med plats för både singlar, par och familjer, unga som gamla. Till Lindholmen och Karlastaden tar du dig på knappt tio minuter med kollektivtrafik från Göteborgs innerstad. 

En bit över den myllrande staden skapas parkmiljöer, odlingsmark och uteplatser uppepå byggnadernas tak. För barnen finns tak med idrotts- eller lekytor där de kan leka skyddat från trafik och folkvimmel. Vissa byggnaders tak blir publika, medan andra kommer att användas av de som bor eller arbetar där. 

Under Karlastaden byggs det ett underjordiskt garage med plats för ca. 700 parkeringsplatser. Parkeringsplatserna delas mellan boende och besökare i Karlastaden genom ett så kallat flytande parkeringssystem, vilket innebär att man inte har en fast plats utan hänvisas till ledig plats i garaget. För laddning av elbil kommer det finnas ca. 500 laddningsstationer. Parkeringsplats kommer att hyras direkt genom ett parkeringsbolag och månadskostnaden varierar beroende på val av abonnemang. I garaget finns också cykelparkeringar.

Idag arbetar, studerar, forskar eller bor över 20 000 personer på Lindholmen. Tack vare Karlastaden kommer Lindholmen att leva dygnet runt.

Bo högt så in i Norden i Karlatornet

Karlatornet blir med sina 245 meter och 73 våningar Nordens högsta byggnad. Här finns bland annat lägenheter, en skybar och ett hotell.

Karlatornets bostadsrätter
Lägenheterna utgår från ett modernt helhetstänk med noga utvalda material och genomtänkta planlösningar där utsikten står i fokus. Fönster från golv till tak, genomgående golvvärme, eleganta förvaringslösningar och tidlösa material förhöjer känslan.

Karlatornet Studio Apartments
Studio Apartments består av 18 lägenheter på våning 3 och 4 i Karlatornet. Nästan markkontakt, men med tillgång till alla Karlatornets höjdpunkter. Materialen är av hög kvalitet, takhöjden väl tilltagen och designen skapad av några av Sveriges främsta arkitekter.

Karlatornet Penthouse
Högst upp i tornet ligger Karlatornet Penthouse. 12 exklusiva lägenheter som upplåts med äganderätt. Här finns möjlighet till ett boende utöver det vanliga, i alla avseenden. Varje detalj är noga genomtänkt, inredningen är av högsta klass och materialen valda med yttersta omsorg. 

Mytologi och stjärnbilder

Namnen på Karlastadens byggnader är inspirerade av mytologi och stjärnbilder, precis som gatunamnen där stadsdelen byggs. Det här är Karlatornets grannar: 

Lynx
I Lynx kommer det finnas både bostäder, kontor och butikslokaler. Lynx betyder lodjur på latin vilket är passande då byggnaden är belägen på Lodjursstråket.

Lynxliving.se >>

Auriga
Auriga ligger vid Kuskens gata och stjärnbilden Kusken heter just Auriga på latin. Den högsta delen blir 36 våningar med 30 våningar bostäder. Auriga är en av de större byggnaderna i Karlastaden där det både ryms kulturcentrum, förskola, kontorslokaler samt butiker och restauranger i bottenplan.

Callisto
Callisto kommer att angränsa till det som idag heter Callistotorget. Callisto är namnet på Jupiters näst största måne och solsystemets tredje största. Byggnaden är 7 våningar hög. I bottenplan blir det butiker och restauranger.

Virgo
Namnet Virgo syftar på den latinska versionen av stjärnbilden Jungfrun. Virgo blir ett bostadshus på 27 våningar med butiker och restauranger i bottenplan.

Cassiopeja
Cassiopeja är en stjärnbild på norra stjärnhimlen. Byggnaden blir ett tornhus på 43 våningar som kommer att innehålla bostäder, butiker och restauranger i bottenplan samt eventuellt kontorslokaler.

Aries
Aries betyder vädur på latin och är även en stjärnbild på norra stjärnhimlen. Byggnaden har totalt 12 våningar med bostäder samt butiker och restauranger i bottenplan.

Capella
Capella är namnet på den starkast lysande stjärnan i stjärnbilden Kusken. Capella blir ett blandkvarter med bostäder på 17 våningar och troligtvis äldreboende, gymnasieskola, BmSS-boende (Bostad med Särskild Service) samt vårdcentral.

En plats för utveckling

Lindholmen Science Park är en internationell samverkansmiljö för forskning, innovation och utbildning inom Transport, ICT och Media. Parkens område sträcker sig från SVT-huset i öst till Campus Lindholmen i väst och innefattar även filmklustret Gothenburg Studios i norr.

Här erbjuds en neutral utvecklingsmiljö där aktörer från näringsliv, akademi och samhälle tillsammans kan driva stora forsknings- och utvecklingsprojekt. Sedan starten år 2000 har området vuxit med ett stort antal företag och invånare. 

Enkelt och trevligt pendlingsläge

Maria jobbar på Ericsson, ett av de företag som i ett ganska tidigt skede etablerade sig på Lindholmen.

– Läget är det bästa tänkbara, efter en kort promenad hemifrån hoppar jag på färjan vid Stenpiren och är på jobbet efter 5 minuter. Det är ett tilltalande sätt att pendla och att få jobba och röra sig på kajerna på Lindholmen är väldigt trevligt. Du är precis vid vattnet men ändå mitt i stan, berättar Maria.

Kan du inte få nog av Karlastaden?

Om du vill veta mer om tankarna bakom stadsdelen och hur man etablerar sig där så kan du besöka karlastaden.se.

Till karlastaden.se >>

Att bygga Nordens högsta hus

Följ byggnationen av Nordens högsta byggnad, titta på alla avsnitt av serien "Tornet" och se hur högt Karlatornet är just nu. 

Till serneke.se >>