Du har valt bort cookies.


Det innebär att vissa delar av webbplatsen inte kommer att fungera helt perfekt, men vi tror att du ändå har ett härligt bostadssurfande framför dig.

Karlastaden, Göteborg


Välkommen till Göteborgs nya stadskärna

Med Karlatornet på topp

Karlastadens kronjuvel är Karlatornet, Göteborgs första skyskrapa som sträcker sig 245 meter upp i luften. I den 73 våningar höga byggnaden görs det plats för 590 st bostäder av högsta klass. 

Drömmen om Karlastaden

Vanligtvis gillar vi inte att slänga oss med begrepp såsom drömmar. Men Ola Serneke hade just det. En dröm och en vision om att göra någonting som ingen vågat göra förut. Karlastaden är svaret på flera års hårt jobb. 

"Vi skapar en stadsdel som lever dygnet runt. Då behöver vi göra plats för människor genom att bygga högt och tätt."

Ola Serneke

Bästa sättet att bygga tätt, är att bygga högt

I Karlastaden skapar vi en attraktiv och urban miljö där det verkligen känns som att du befinner dig i en riktigt stor stad. En modern och blandad stadsdel, både socialt och estetiskt. Här bygger vi 2 000 lägenheter, varav cirka 590 i Karlatornet – Nordens högsta byggnad och Göteborgs första skyskrapa. 

När Karlastaden står klar blandas området upp med nya bostäder, kontor, affärer, skolor och vårdcentral. Och självklart planeras även för flera ombonade restauranger och kaféer som du når bara några steg från din lägenhet. Här skapas en stadsdel full av liv och rörelse med plats för både singlar, par och familjer, unga som gamla. Till Lindholmen och Karlastaden tar du dig på knappt tio minuter med kollektivtrafik från Göteborgs innerstad. 

En bit över den myllrande staden skapas parkmiljöer, odlingsmark och uteplatser uppepå byggnadernas tak, passande för avkoppling eller en picknick med familjen. För barnen finns tak med idrotts- eller lekytor där de kan leka skyddat från trafik och folkvimmel. Vissa byggnaders tak blir publika, medan andra kommer att användas av de som bor eller arbetar där.

Idag arbetar, studerar, forskar eller bor över 21 000 personer på Lindholmen. Tack vare Karlastaden kommer Lindholmen att leva dygnet runt.

Mytologi och stjärnbilder

Namnen på Karlastadens byggnader är inspirerade av mytologi och stjärnbilder, precis som gatunamnen där stadsdelen byggs. Det här är Karlatornets grannar: Lynx, Auriga, Callisto, Virgo, Cassiopeja, Aries och Capella.

Lynx - Karlatornets granne

Lynx har ett frontläge i Karlastaden. Huset får restauranger, caféer och butikslokaler i gatuplan, moderna kontor och däröver totalt 90 lägenheter på våning 7-17. Här bor du storstadsliv på riktigt. 

En plats för utveckling

Lindholmen Science Park är en internationell samverkansmiljö för forskning, innovation och utbildning inom Transport, ICT och Media. Parkens område sträcker sig från SVT-huset i öst till Campus Lindholmen i väst och innefattar även filmklustret Gothenburg Studios i norr.

Här erbjuds en neutral utvecklingsmiljö där aktörer från näringsliv, akademi och samhälle tillsammans kan driva stora forsknings- och utvecklingsprojekt. Sedan starten år 2000 har området vuxit med ett stort antal företag och invånare. 

Enkelt och trevligt pendlingsläge

Maria jobbar på Ericsson, ett av de företag som i ett ganska tidigt skede etablerade sig på Lindholmen.

– Läget är det bästa tänkbara, efter en kort promenad hemifrån hoppar jag på färjan vid Stenpiren och är på jobbet efter 5 minuter. Det är ett tilltalande sätt att pendla och att få jobba och röra sig på kajerna på Lindholmen är väldigt trevligt. Du är precis vid vattnet men ändå mitt i stan, berättar Maria.