Nyproduktion i Oceanhamnen, Helsingborg


En stad i staden. Med människan i centrum

Välkommen till Oceanhamnen

Spektakulärt. Det är svårt att beskriva Oceanhamnen på något annat sätt. Vi skulle kunna berätta hur mycket som helst om Helsingborgs nya stadsdel. Men istället kan du ta dig en titt på videon som Helsingborgs Stad och arkitekten Krook & Tjäder tagit fram för att visualisera Oceanhamnen.

Den perfekta wallenbergaren kräver omsorg

Wallenbergare är oftast mörbultade tycker krögaren Per Dahlberg. Här tipsar han om hur du får till den perfekta biffen.

Blanda kalvfärs med ägg och grädde. Glöm inte att ha i cayennepeppar när du kryddar. Vanligt skorpmjöl är ett "no no", använd istället det vita innanmätet i franskt bröd. Kör det i en mixer och vänd biffarna i det. Stek sedan köttet i mycket smör som du hela tiden öser över. Servera med potatismos, ärtor, brynt smör och rårörda lingon. Voila!

”Läget kan ju egentligen inte bli bättre. Den nya stadsdelen bidrar till att city skjuts ännu närmre havet. Sen ska man ju också bygga kongresscentret och göra om Järnvägsgatan till en boulevard. En riktig paradgata med butiker, uteserveringar och fina promenad- och cykelvägar.”

Per Dahlberg

En helt ny stadsdel. Byggd för dig på en ö i sundet.

Tänk dig en hel stadsdel byggd på öar. En stad i staden där människan är i centrum. Bokstavligen. Oceanhamnen skapas nämligen med hänsyn till vår tids livsstil. Här kan du leva och verka med optimal komfort både hemma och i stadsmiljön.

Mitt i Helsingborg, intill centralstationen nere vid vattnet, växer Oceanhamnen fram till en levande ny stadsdel. Här arbetar och bor du precis vid sundet, kopplar av i solnedgången, eller hänger på en uteservering i ditt kvarter. Och det finns en hel del nytänkande i såväl arkitektur som tekniska detaljer. Med en gång- och cykelbro som knyter samman stadsdelen med city har du hela vardagen inom 600 meter.

Helsingborgs citykärna bjuder på både kultur, shopping, strandpromenader och mysiga parker. När du vill ha lite sydeuropeisk feeling når du snabbt den närmaste grannstaden Helsingör med en kort färjetur.

Per Dahlberg är grundare till den populära restaurangen Gastro som sedan 2004 ligger mittemot Oceanhamnen.

– Det är inga avstånd här så om du bor på Oceanpiren har du nära till det mesta. Shopping, ett rikt kulturliv med konserthus och stadsteater, och en mängd caféer och restauranger.

Arkitekten om Oceanhamnen

 

”Vi gillar när bostadsprojekt bidrar till de nya köparnas lycka, precis som det bidrar till stadens utveckling och att hela helsingborg får ta del av det här. Det är lika mycket ett rekreationsområde som ett bostadsområde.”

- Ilyas Awadh, Arkitekt SAR/MSA på Möller Arkitekter

"Det är inte bara havet jag gillar. Jag tycker om upplevelsen."

En eftermiddag när vinden är stark står en man i blå jacka på piren och fiskar. Han skrattar när han säger att han är här alldeles för ofta. Vid havet får han tid till sig själv. Här kan han både finna lugnet och njuta av frisk luft och av havet. Efter många långa dagar här har Niklas lärt sig det mesta om platsen. Han vet hur strömmarna rör sig, var fisken simmar. På tal om fisk är stekt sill med potatismos och lingon favoritmaten. Och sill finns det gott om i Öresund berättar Niklas.

Havsbadet gör Oceanhamnen mer levande

Havsbadet i Oceanhamnen kopplar ihop Oceanpiren och Oslopiren och innehåller en djuphavspool med hopptorn, en motionsbassäng och bassängdelar för både barn och vuxna. Det nästan 800 kvadratmeter stora trädäcket med trappor, ramper och soldäck gör havsbadet till en ny och levande mötesplats med aktiviteter och upplevelser.

Visionsbild: Helsingborgs stad