Du har valt bort cookies.


Det innebär att vissa delar av webbplatsen inte kommer att fungera helt perfekt, men vi tror att du ändå har ett härligt bostadssurfande framför dig.

Nyproduktion i Vänersborg


Småstadscharm vid Vänerns kust

Ett himmelrike för ostälskare

– Ost är ett av livets små men väldigt smakrika glädjeämnen, säger Tina Fredriksson.

Sedan 2016 driver hon Sveriges äldsta ostaffär, Osthallen, som är ett självklart inslag i Vänersborgs centrum.

Vänersborg är en stad med fina cyklingsmöjligheter, både i naturen och för att ta sig runt i stan.

– Det är nära till allt och vi slipper tänka på bilköer. Eftersom vi har cykelavstånd till precis allt, har vi en bil som står still på vardagarna. Jag cyklar till ostaffären på tre minuter och går ner till stranden mitt i stan på två minuter. Det är ju fantastiskt att ha möjlighet att gå ner för att ta sig ett dopp eller ligga på sandstranden mitt i stan, säger Tina.

"Här finns fantastiskt fina naturupplevelser. Närheten till vattnet är unik. Man hör ofta från människor som nyligen flyttat hit att det är just närheten till naturen som lockar."

Emil Nordstrand, boende i Vänersborg

Småstadscharm vid Vänerns ände.

Med tio mil kustremsa mot friska Vänern är Vänersborg något alldeles särskilt. I hur många städer kan du ta ett dopp i sjön mitt i stan efter att ha shoppat på gågatan? Med sina knappt 40 000 invånare har Vänersborg kvar sin småstadscharm, men är samtidigt stort nog för att kunna erbjuda ett rikt kultur- och föreningsliv, bra shopping och restauranger. Bra skolor och satsningar på aktiviteter för unga gör att Vänersborg är en trevlig hemstad för dig med familj.

Sveriges största sjö Vänern präglar hela staden och bjuder på både långgrunda sandstränder och släta klippor att bada från. Gillar du livet till sjöss? Perfekt – sjön med sina 22 000 öar och skär har en fantastisk skärgård. Du som vill har dessutom chans att fiska upp både lax, abborre och gädda. Marinan ligger mitt i centrum, vilket gör att du snabbt och smidigt är ute på vattnet.

Eric Lundborg driver Sveriges älsta herrekipering i Vänersborg. Han lyfter fram den unika miljön och den mysiga stadskärnan.
– Vänersborg är en typisk pittoresk småstad. Här är väldigt vackert med Vänern som tillsammans med Skräckleparken ramar in staden. Sedan har vi en fantastisk stadskärna som fått leva kvar i sin ursprungliga form. Även Hamngatan med alla uteserveringar under sommaren gör att det känns väldigt mysigt här.

I Vänersborg har du alltid nära till skog och natur, en av anledningarna till varför de som bor i staden trivs så bra. I norra centrum vid stranden ligger Skräckleparken som har stadens bästa lekpark och flera badplatser. Längs strandpromenaden är sjöutsikten dessutom fenomenal.

Lite utanför stan finns även Tvillingbergen där naturen är något utöver det vanliga. Här finns bland annat många cykelleder och Kungajaktmuseet Älgens Berg. Och på tal om det finns även platåbergen Halle- och Hunneberg där Sveriges kungar jagat älg sedan 1300-talet!

"Vänersborg är en perfekt stad när man har småbarn"

– Här finns jättefina lekplatser överallt, biblioteket är otroligt mysigt, muséet har barnvisningar på förmiddagarna, och vi kan promenera överallt. På sommaren går vi ner och badar mitt i stan eller i det fina Vattenpalatset, berättar Josefin Lisnäs.

Vänersborg är en kommun som satsar stort på skolorna. Idag finns planer på att inom de närmaste åren bygga nytt, renovera och bygga ut både förskolor och grundskolor. Allt för att möta den efterfrågan och de behov som uppstår när staden utvecklas.

Lätt att ta sig runt

Snabba tågförbindelser till bland annat Göteborg ger dig närhet till storstadsvimlet, samtidigt som du kan bo och leva i en småstadsidyll nära natur och Vänern. En stor satsning på Vänersborgs infrastruktur kommer ge ytterligare tågförbindelser och förbättrade gång- och cykelvägar inom några år.

Höstmarknad med stadens delikatesser

Varje oktober är det höstmarknad i Vänersborgs mysiga stadskärna, en tradition som funnits i över 200 år. Marknaden är populär både bland stadens invånare och besökare. Du missar inte gärna chansen att handla färska råvaror, smaka på nyheter från ostdisken eller köpa goda kokosbollar.